2020. április 3., péntek 05:10
Köszöntjük Buda, Richárd nevű kedves látogatóinkat!

Községünkről

A község Pest megye középső részén, a Gödöllő-Cegléd-berceli dombság délkeleti nyúlványánál, a Tápió vidék szélén, a Nagykátát Monorral összekötő út mentén található. Három völgy találkozásában helyezkedik el. A Közép- magyarországi Régió Tápió-menti Kistérséghez tartozik. Lakosainak száma 2034 fő

A település első okleveles említése 1275-ből való. Volt királyi birtok, majd a XV. Századtól több nemesi család osztozik területén. Az 1450-es évek elejétől 1944-ig a legnagyobb itteni birtokosa a Szilassy család. Szilassy György felesége, gróf Hugonnay Vilma az első magyar orvosnő. 10 éven keresztül élt községünkben, és innen indult orvosi tanulmányokat folytatni a Zürichi egyetemre.

Településünk a XVIII. Században élte fénykorát. A nagyszámú iparosság felvirágoztatta a falut, emellett a gazdaságban jelentősen nőtt a föld szerepe. A lakosság a török idők kezdetétől a református hitet vallotta. A településközpontjában épült fel (1779 és 1781 között) a ma műemléki védettség alatt álló, késő barokk stílusú református templom. Az 1902-ben épített Községháza jelenleg is a közösség házaként funkcionál. 1912-ben épült fel az Általános Iskola. Ezeket a középületeket mintegy összekapcsolja a szoborkert, ahol az 1938-ban felavatott, első világháborús Hősi emlékmű található. Alkotója községünk szülötte Pándi Kiss János. A művész szobrainak állandó kiállítása a Művelődési Házban tekinthető meg Az utcákon sétálva, számos régi lakóház őrzi még a népi építészet emlékeit.

Egyedi tájértékű a temető régi részében található számos, díszesen faragott kopjafa.

A községet körülölelő táj rendkívül gazdag természeti értékekben

Szép kirándulásokat tehetünk a falu déli határában, a Hársas-völgy-ben, ahol még néhány idős, molyhos tölgyet is láthatunk az egykori erdők maradványaként. A dombok löszgyepein pedig közel tucatnyi védett növények és állatfaj található, kitűnő kilátóhelyekkel. A völgy bejáratánál magasodó Bográndi-hegyről szép kilátás nyílik a falura.